Na ruim 20 jaar in verschillende functies in loondienst te hebben gewerkt. Van winkelbediende tot directiesecretaresse en opleidingscoördinator heb ik na een burn-out gekozen voor mijn eigen weg.

Hoe hoogsensitiviteit mijn jeugd heeft beïnvloed

Als kind denk je dat iedereen alle ervaringen precies zo en met dezelfde intensiteit ervaart als jij dat doet. Pas na mijn burn-out in 2018 begon ik te begrijpen dat er een verschil van beleving van emoties en zintuigelijke, sociale en energetische prikkels is als iemand géén hoogsensitiviteit als persoonlijke eigenschap heeft. Deze nieuwe kennis over mijzelf stelde mijn waarneming over mijn eigen leven op de proef.

De weg van de ziel – emotioneel werk

De zielsreis was een reis door herinneringen en weggeduwde emoties, mijn pijnlichaam, uit mijn kindertijd. De pijn naar bovenhalen, voelen en verwerken en uitten en daarna vanuit een volwassen perspectief iets nieuws er tegenover zetten.

De momenten dat ik me als kind en jonge tiener zó tot in mijn kern gekwetst, onbegrepen, niet gezien voelde. De gekwetste momenten wanneer het welzijn, de zorg voor anderen belangrijker was dan mijn welzijn als kind (als kind denk je egoïstisch). Emotionele verwaarlozing; niet leren omgaan met intense emoties (verdriet, onbegrip, rouw, boosheid, vreugde (intens blij kunnen zijn en dat als “normaal blij”, voor mij inderdaad normaal, ervaren).

De opleiding tot lifecoach (jan-dec 2017) vond ik zeer interessant, maar was voor mij niet verdiepend genoeg. Er werd gezocht naar oplossingen, maar niet naar oorzaken. Hoe kun je een oplossing bedenken als je de oorzaak niet weet?! Een oplossing voor gedrag is geen oplossing voor het probleem.

Daarom heb ik bewust gekozen om De Weg van de Ziel te doorlopen. Wat zou er gebeuren als ik volledig vrijheid had (maar geen eigen inkomsten en dat was juist mijn grootste angst)? Ik overlegde met mijn man en voordat ik het wist belande ik in een spirituele reis van 1,5 jaar. In die periode was ik ontzettend extra gevoelig voor maankrachten. Nieuwe maan, volle maan, zonnestormen, het effect dat de verschillende sterrenbeelden en planeten (ja echt, daar geloofde ik vroeger totaal niet in) hebben op jou terwijl ze door het jaar van stand veranderen en zelfs per maanstand regelmatig voorbij komen.

Hoe deze continue veranderingen jou beïnvloeden, je gevoelsleven, je daadkracht, je denken. Voelen was niet meer alleen iets emotioneels, het was volledig ondergedompeld zijn in kosmische energie en elke verandering energetisch in je lichaam kunnen waarnemen.

Beseffen dat energie is wat alles, letterlijk ALLES dat in beweging is in het universum, aan elkaar verbindt. De noodzaak voor balans. Goed en slecht, zwaartekracht en tegen krachten, stilte en hectiek. Westerse en Oosterse denk- en leefwijzen. Mannelijkheid en Vrouwelijkheid. De universele wetten.

Reiki – energetisch werk

Ik voelde een bal warmte tussen mijn handen als ik ze op 20 cm van elkaar afhield en ook had ik het zelden koud. Die voelbare warmte en energieën maakte me nieuwsgierig naar energiewerk.

Middels het geven van een Reiki reading geef ik levensenergie door aan de belangrijkste energetische knooppunten (chakra’s) van jouw lichaam en kan ik energetisch lezen in welke “chakra” jij nog innerlijk werk te doen hebt om tot authentieker leven te komen en naar zelfontplooiing te groeien. Een behandeling kan ook zonder nagesprek, daar krijg je altijd de keuze in.

Mijn grootste passie is vrouwen hun kracht terug laten vinden en laten bloeien
door ze te helpen met zelfkennis, zelfliefde en zelfacceptatie; authentieker leven

En zo in te zetten op een duurzame, gezondere toekomst

Nieuwe levensfilosofie

Authentiek leven, voor mij bestaat dat uit een mix tussen Oosterse en Westerse levenswijzen en gezondheidszorg. Symptoombestrijding werkt voor even, ga je kijken naar de oorzaak en kunnen we die vinden, dan heb je daar baat bij voor de rest van je leven.

 • Leven in het moment: Alles wat is gebeurd heeft al plaatsgevonden en daar kun je niks meer aan veranderen**. Maak je geen zorgen, alles gaat zoals het hoort te gaan. Wat het leven jou geeft is voor jou bestemd om te ervaren.
 • Leef niet met boosheid of irritatie, maar identificeer en heel dat deel van jezelf en geef het liefde, zachtheid en acceptatie. Je leven zal veranderen.
 • Respecteer en toon eerbied aan alles wat leeft. De natuur; planten, dieren, bloemen, mensen, maar ook bergen, rivieren, weiland en bos. Meren en zeeën, oerwouden, woestijnen ze zijn er niet voor niets.
 • Alles in het universum is onderhevig aan constante verandering. Wen aan dat idee. Niks is zeker.
 • Eer je ouders en leraren en ouderen. Je persoonlijke adviseurs.
 • Leef met toewijding, passie en eerlijkheid

** Wat je wel kunt veranderen is de manier hoe je er naar kijkt. Waarom ben je zo gaan leven? Wat is de eerste herinnering die je hebt dat je “niet goed genoeg je best deed” “even niet zo aanstellen” “constant hardop of op papier vergeleken werd met anderen” “kritiek op uiterlijk” “voor anderen zorgen en niet voor jezelf leren zorgen” “een ander werd altijd voorop gesteld”.

Vanuit een nieuw perspectief kun je beginnen het deel van je kern te helen dat diep gekwetst is als kind en daar een nieuwe gedachte en emotionele liefdevolle wens voor jezelf tegenover leren zetten.

Verander je mindset

Niet streven naar “je beste leven”, want dat houdt eigenlijk in dat je neigt naar constant perfectioneren. Wat vereist dat je continue jezelf op je tenen laat lopen en streng én kritisch bent op jezelf. Wanneer is het goed genoeg?? Deze instelling zorgt ervoor dat je op termijn mentaal rigide (minder flexibel) wordt, emotionele klachten gaat krijgen en daardoor juist fysieke problemen zal ervaren. En, je doet het zelf! (Met een hele sterke invloed vanuit groepsdruk; overheid, werkgevers en sociale verwachtingen vanuit de maatschappij, cultuur, geloof en je directe omgeving).

Tip: streef naar je meest “authentieke” manier van leven. Welke angsten heb je te overwinnen? Welke uitdagingen heb je met jezelf aan te gaan? Wat zijn je triggers die je geïrriteerd of boos maken? Werk daar aan.
Weet dat je als mens net zo waardevol bent als ELK ander mens. Dat je keuzes mag maken die niet populair zijn, maar voor JOU de beste keuze is, omdat een andere keuze jouw gezondheid (mentaal, emotioneel of fysiek) zal schaden.
Dat je rust mag nemen wanneer je rust nodig hebt ook als dat een ander even niet zo goed uit komt (het komt een ander namelijk nooit goed uit).
Dat de mensheid bestaat uit allemaal individuen die veel gedeelde waarden hebben, maar ook individueel ontzettend veel verschillen van elkaar. En dat dáár juist onze eigen waarde in zit. In de verschillen.

Ik begeleid je bij

 • Jouw kracht hervinden, jezelf opnieuw, en beter!, uitvinden.
  Innerlijk emotie en energetisch werk. Bewustwording van je patronen, kiezen voor zelfliefde, zelfacceptatie en zelfvertrouwen. Opnieuw leren luisteren naar je intuïtie, authentieker en gezonder leven. Oude pijn en verdriet verwerken en iets nieuws voor in de plaats zetten dat positief aan jouw leven bijdraagt.
 • Leren naaien, kleding ontwerpen en maken!
  En ontwerpen en patroon tekenen. Het plezier van je eigen ideeën vormgeven en uitwerken. Van individu kunnen en mogen zijn. Van uiting geven aan Jij! Naailes, patroontekenles. Heerlijk!

1 Comment

 1. ha Marike, met plezier een workshop en coaching gedaan bij je.
  Daar heb ik veel aan gehad en heeft me weer op het goede spoor gebracht.
  Mooie website, mooie start. Veel succes verder. Warme groet, Cyrilla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *