HSP en emotioneel trauma

Hoogsensitiviteit en emotioneel trauma. Dat kinderen gevoelige wezens zijn, dat weten de meeste mensen wel. We zijn bekend met fysiek trauma, maar mentaal en emotioneel trauma wordt vaak toch nog steeds onderbelicht. Fysiek trauma kun je direct zien, mentaal en emotioneel trauma is minder makkelijk herkenbaar.

Kinderen zijn kwetsbaar

Heeft een “gewoon” kind al last van mentale schade door emotioneel trauma, bij een kind met hoogsensitiviteit als eigenschap is dat trauma nog dieper in de ziel gegrift.
Emotioneel verraad, kritiek, niet gezien worden in je persoonlijke behoeften, emoties niet mogen tonen of worden weggewuifd – door ouders en later ook door geliefden – is niet alleen emotioneel kwetsend, maar zorgt daarnaast ook voor diepe beschadiging van het zelfbeeld.

Heeft deze schade geen kans om te genezen, door het kind te leren en bewijzen (keer op keer!) dat het wél gezien en tegemoet gekomen wordt in de behoeften.
Het kind het waard is om zijn of haar (of andere sekse) eigen unieke zelf te mogen zijn.
Dat van het kind gehouden wordt en dat hij of zij gewaardeerd wordt om wie het is. Dan blijft er on- geheeld ‘innerlijkkind trauma’ aanwezig.

Mogelijke gevolgen

Angst om op de voorgrond te treden, voor jezelf op te komen, je onveilig voelen om emoties te kunnen uiten of niet geleerd hebben, perfectionisme, faalangst, people pleasen, emotie eten, obesitas, (rook)verslaving. Van veel van dit soort gevolgen is ongeheeld emotioneel kindtrauma de oorzaak.

Dit trauma zorgt voor tijdelijke nieuwe overlevingsstrategieën, maar uiteindelijk zal het innerlijk kind ‘heling’ nodig hebben, wil de volwassenen zich echt kunnen ontplooien.

Crisis en chaos

Vaak is daar eerst een burn-out of ander persoonlijke crisis voor nodig.
De confrontatie met het niet meer moeten vergelijken met anderen, maar jezelf leren waarderen en luisteren naar je lijf, wat een ander niet voor jou kan doen.
Vanuit crisis, persoonlijke storm en chaos volgt er dan het omarmen van jezelf en een nieuwe orde.

Zelfliefde ontwikkelen

De weg val zelfliefde ontwikkelen, helen van je eigen emotioneel trauma, leren waarderen wie je werkelijk en in het geheel bent, is een heuse zielsreis. Een reis tot in de kern van je zijn.

Een mooie, maar moeilijke en vaak pijnlijk en confronterende weg. Een weg vol bewustwording en ontdekkende zelfkennis die jou leert hoe diep emotioneel trauma kan doorwerken.
Dat trauma fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel doorwerkt, maar die je ook leert jouw eigen unieke eigenschappen te gaan zien.

Herken jij jezelf of het proces waar je je in bevindt?

Je mag er zijn, jij met je unieke eigenschappen en vaardigheden. Houd van jezelf. Omarm alles wat je in je kern bent, want jouw plek is klaar om door jou ingenomen te worden en er wacht nog een heel nieuw leven op je.

💖💪 Zet m op! Vraag hulp of doe het zelf. Kies wat bij jouw past. Voel! Wat jouw autonome weg is, wat heb je nodig? Want uiteindelijk loopt ieder zijn eigen weg naar zelfontplooiing binnen het geheel.

author-sign

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk...

Populaire Posts...