crop unrecognizable female psychologist and patient discussing mental problems during session

Nieuwsbrief 12 juni 2024

Lieve mensen,

Het is alweer even geleden dat ik wat van me liet horen. In februari was mijn laatste nieuwsbrief en daarin besprak ik vooral over het “Versterken van de Innerlijke Kracht” voor wie deze wil lezen kan op de link klikken.

In deze nieuwsbrief wil ik het graag hebben over “Triggers”.

Triggers zijn de emotionele pijnpunten die door jou gevoeld worden tijdens gesprekken of interactie met andere mensen. In relatie, werk, geloof, familie, politiek; elke menselijke interactie kan een trigger bij jou af laten gaan.

Als levenskunstenaar en lifecoach daag ik je tijdens mijn workshops op zachte wijze uit. Dat komt vast bekend voor. Ik vertel je mijn verhaal, houd je een spiegel voor en confronteer je met je eigen emoties. Probeer je uit te dagen en uit je schulp te laten kruipen, ondervraag je en laat je denken over wat je denkt te weten en te voelen en te vinden van en over jezelf. Je kwetsbaarheid zijn veilig hier en je hebt de ruimte om jouw emoties te delen. Jouw pijnpunten worden naar de oppervlakte gelokt door de triggers op mijn gedrag en mijn verhaal.

Wanneer jij bij een onderwerp van gesprek pijn voelt of irritatie is dat een teken van niet geheeld emotioneel trauma. Het zegt iets over jezelf, niet over mij, maar ik roep het wel bij je op. Ga bij jezelf eens na, waarom het je triggert. Wat zit er in jou, wat denk jij of wat heb je aangeleerd te denken waardoor je je “ergert” of “getriggerd raakt”?

Broed daar eens op. Niet naar een ander wijzen, maar in jezelf zoeken. Waarom raak jij getriggerd? Waarom? Wat doe jij? Wat voel jij? Wat denk jij? Waarom denk je dat? En wanneer ben je zo gaan denken? Want als klein kind dacht je dat misschien helemaal niet, maar is het je aangeleerd om zo te denken door je omgeving. Ga eens bij jezelf na hoe dat bij jou zit.

Mijn wens en doel is niet jou rot te laten voelen of je pijn te doen, maar juist om je te helpen en je te leren dat je goed genoeg bent, zoals je altijd al was. Voelen is essentieel, het doorvoelen van emoties kan zwaar zijn en energie trekken, toch is het belangrijk ze te ervaren en te voelen wat het met je doet. Voelen leert jou namelijk jezelf beter kennen en beter liefhebben.
Je hoeft je niet aan te passen om geaccepteerd te worden je hoeft niet door iedereen lief gevonden te worden om vrienden te hebben. Als vrouw met gevoeligheid of hooggevoeligheid als eigenschap ben jij een waardevolle toevoeging aan deze mensenmaatschappij en niemand heeft het recht jouw emoties weg te wuiven alsof ze er niet toe doen. Want dat doen ze namelijk wel.

De relatie met jezelf
Een blog waarin ik probeer duidelijk te maken hoe triggers ontstaan en hoe je zelfbeeld als hoogsensitief persoon sneller beschadigd kan raken en eerste stappen om daar zelf verandering in aan te gaan brengen. Waaronder de spiegelopdracht.

Spiegelopdracht

In de blog “de relatie met jezelf” heb ik een spiegelopdracht geschreven. Heb je de intentie om deze opdracht echt uit te voeren, dan wil ik je vragen iets extra’s te doen, wat niet in de blog erbij vermeld wordt. Het is een belangrijke aanvulling om de uitwerking van de opdracht te versterken in jouw innerlijke belevingswereld te versterken.

Pak pen en papier (Schriftje misschien) en schrijf op bij elk onderdeel van de spiegelopdracht uit de blog;

  1. Wat er als eerste door je hoofd gegaan toen je aan dat lichaamsdeel dacht?
  2. Schrijf en zeg op liefdevolle wijze hardop iets bewust positiefs over dat lichaamsdeel. Wat vind je er mooi aan, of wat is het nut voor jou van dat lichaamsdeel. Spreek waardering uit voor het lichaamsdeel en waar het jou bij helpt in dit leven.
  3. Roep bij jezelf daarna het gevoel van dankbaarheid op.
  4. Doe deze opdracht zeker een week lang elke dag. Liever nog twee of drie weken. Hoe langer je de opdracht uitvoert hoe sterker je de imprint maakt.
  5. Merk aan het einde op wat de verschillen zijn met hoe je eerst naar jezelf keek in de spiegel en hoe je nu naar jezelf kijkt in de spiegel.

Laat me weten wat je van deze opdracht vond middels een reply.

Wil je vaker een opdracht ontvangen of heb je liever alleen een verhaal? Ik beloof niet dat ik verzoeken direct in de volgende nieuwsbrief uitwerk, maar ik noteer ze en zal ze proberen in toekomstige berichten te verwerken.

Kalender

Deze week 10 juni t/m 17 juni is het week van de hoogsensitiviteit.
Deze week heb je inmiddels nog twee maal de kans om de workshop Intuïtief schilderen mee te maken. Gevoeligheid en authenticiteit omzetten van last naar kracht. Ik heb de wens hier komende jaren aan mee te blijven doen, want gevoeligheid is een kracht, daar ben ik van overtuigd.

Het wordt ons alleen aangepraat dat het een last is, terwijl we eigenlijk alleen moeten leren HOE we het als kracht moeten gebruiken, en dat is iets dat we niet zo snel op school leren. Ik hoop dat dat veranderd in de toekomst.

Daarnaast zie je de nieuwe workshop Levenskunst.
Deze workshop heb ik ontwikkeld om iemand te kunnen eren. Een dierbare na overlijden te herinneren of een speciale gelegenheid in je leven, een moment van impact op je leven met een leven ervoor en een leven erna. Je eigen leven in kunst gegoten. Kunst is jouw uiting van emoties, emoties die je het leven laten voelen en in alle intensiteit die er als hoogsensitief persoon te ervaren is. We voelen diep en intens en onze dalen kunnen erg diep zijn, maar onze hoogtepunten zijn ook van uitzonderlijke beleving.

En al wat verder in het jaar, maar nog niet in de kalender vermeld, dat moet ik nog doen.
Dan is er de mogelijkheid om op zaterdag 14 september om 14.00 uur, tijdens open monumentendag, een gratis lezing met beeldverhaal van mij te volgen over de Innerlijke belevingswereld, de reis van de ziel. (Dit is nog een werktitel, dus het kan zijn dat het in de aankondiging uiteindelijk anders vermeld staat.)

Mocht je geïnteresseerd zijn, deze lezing wordt gehouden in Poeldijk, in de H. Bartholomeuskerk. En voor de liefhebbers van engelengetallen: 14:14 zoek maar op 🙂

Tot de volgende nieuwsbrief,

Harte groet,

Marike

author-sign

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk...

Populaire Posts...